Tanden > plaatprothese

Een plaatprothese vervangt een of meerdere tanden of kiezen. Een plaatprothese is uitneembaar en is een goede oplossing als u missende tanden niet door een niet-uitneembare oplossing zoals een brug, kroon of implantaat wil vervangen.

De plaatprothese wordt gemaakt van roze tandvleeskleurige kunsthars waarin kunsttanden en -kiezen worden geplaatst. Een plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. Een ander soort prothese, de frameprothese is gemaakt van metaal met daaroverheen tandvleeskleurige kunsthars. Een frameprothese kan op het slijmvlies in de mond rusten maar ook op een deel van nog aanwezige tanden.

Een plaatprothese is aanzienlijk goedkoper dan een frameprothese maar kent ook maar nadelen. Omdat de plaatprothese helemaal op het tandvlees rust kan dit tot tandvleesproblemen leiden. Ook kunnen er sneller ontstekingen ontstaan omdat er makkelijk voedsel onder een plaatprothese blijft zitten. Een frameprothese echter steunt op uw natuurlijke tanden die de kauwkrachten opvangen in plaats van het tandvlees.

Om een plaat- of frameprothese te maken zult u ongeveer vijf tot zes keer naar de tandarts moeten. Alles bij elkaar neemt dit ongeveer vijf weken in beslag bij een plaatprothese en meestal nog enkele weken langer voor een frameprothese.

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.