Tanden > orthodontie / een beugel

Beugels zijn al heel lang de aangewezen hulpmiddelen om tanden en kiezen in de juiste positie te draaien, kantelen of te verplaatsen in het kaakbot om op die manier een mooi recht gebit te krijgen. Meestal wordt bij een beugel gedacht aan jongeren maar steeds meer volwassenen nemen ook een beugel omdat ze in hun jeugd niet de kans hebben gehad. 

De orthodontist maakt eerst een gipsmodel en röntgenfoto’s van uw gebit om te bekijken wat er gedaan kan worden en wat de juiste beugel is voor uw individuele situatie. Een beugel wordt aangemeten aan de hand van de huidige staat van het gebit, de technische mogelijkheden, het evenwicht tussen gebit, tong, wangen, lippen en kaken en de wensen van uzelf. Normalerwijze kan er in zes tot twaalf maanden een flinke vooruitgang geboekt worden. 

Beugels zijn er in verschillende uitvoeringen: De vaste beugel is geschikt om afzonderlijke tanden of kiezen te verplaatsen. Een plaatbeugel is geschikt om individuele tanden of kiezen te kantelen. Met een buitenbeugel of activator rem je de groei van de bovenkaak zodat de ‘overbeet’ ten opzichte van de onderkaak kleiner wordt. En een retentiebeugel is bedoeld om de tanden in de stand te houden waarin ze zijn gekomen door behandeling met een van de andere soorten beugels. 

Sommige beugels kunt u uitnemen terwijl bijvoorbeeld een vast beugel – de naam zegt het al – gedurende de hele behandelperiode vast in uw mond zit. Welke beugel u ook heeft, u zult extra aandacht moeten besteden om uw gebit en de beugel schoon te houden. In de beugel kunnen etensresten blijven zitten die het gebit aantasten. Goed poetsen is dus heel belangrijk.

Klinieken die Tanden > orthodontie / een beugel behandeling aanbieden:

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.