Tanden > kronen

Kronen zijn edelmetalen of porseleinen kapjes die over een bijgeslepen tand worden geplaatst. Het doel hiervan is om weer een natuurlijk uitziende tand en daarmee een in zijn geheel natuurlijk uitziend gebit te verkrijgen. Kronen zijn echter niet alleen een cosmetische zaak. Wanneer u een open plek heeft in uw gebit kunnen aanliggende tanden naar de lege ruimte toe groeien. Ook de tanden in de tegenoverliggende kaak kunnen gaan bewegen en naar het gat toe groeien. Het is dus zaak om dit proces tijdig stop te zetten. 

Kronen zien hetzelfde uit als een gewone tand en voelen ook hetzelfde aan. De aanschafkosten lijken in eerste instantie duur maar kronen zijn zeer duurzaam waardoor de uiteindelijke kosten laag zijn. Van kronen kunt u verwachten dat deze minimaal tien jaar maar vaak een leven lang mee gaan. Natuurlijk kunnen kronen los gaan of afbreken maar dit zijn uitzonderingsgevallen. 

Wanneer u in overleg met de tandarts beslist om één of meerdere kronen te plaatsen, neemt deze eerst een afdruk met speciaal rubber in uw mond. In een tandtechnisch laboratorium wordt hiervan vervolgens een gipsafdruk gemaakt. De medewerker van het laboratorium maakt over de gipsen tand een goed passende kroon. Bij tanden die voor in de mond staan worden kronen meestal in porselein uitgevoerd of in edelmetaal met een porseleinen laag. De kleur van een kroon wordt vooraf in overleg met u uitgekozen zodat de kunsttand uitziet als een van uw echte tanden. 

Wanneer de wortel van uw eigen tand niet sterk genoeg is kan de tandarts een zogenaamde opbouw plaatsen. De opbouw lijmt hij met een pin in het wortelkanaal. Op de opbouw wordt daarna de kroon geplaatst.

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.