Tanden > brug

Gewone bruggen bestaan uit overkappingen van twee of meer edelmetalen of porseleinen kronen die op twee bijgeslepen tanden passen met in het midden een brugtussendeel. Vrij-eindigende bruggen hebben de pijlers aan één kant van de open ruimte. En bij etsbruggen wordt de nieuwe kunsttand met plaatjes vastgelijmd aan de naastgelegen tanden. Bij een etsbrug hoeft niets van de tanden afgeslepen te worden. Nadeel van gewone en vrij-eindigende bruggen is dat gezonde tanden bijgeslepen moeten worden zodat de zijdelen van de brug (de pijlers) over de tanden passen. In het midden komt dan een ‘dummy' tand die geen verankering heeft in het tandvlees. 

Het doel van bruggen is dat de lege ruimte wordt opgevuld waar een tand mist en op die manier weer een natuurlijk uitziend gebit te verkrijgen. Een brug is echter niet alleen een cosmetische zaak. Wanneer u een open plek heeft in uw gebit kunnen aanliggende tanden toegroeien naar de lege ruimte. Ook de tanden in de tegenoverliggende kaak kunnen gaan bewegen en naar het gat toe groeien. Het is dus zaak om dit proces tijdig stop te zetten. 

Bruggen zien hetzelfde uit als een gewone tand en voelen ook hetzelfde aan. De aanschafkosten lijken in eerste instantie duur maar bruggen zijn zeer duurzaam waardoor de uiteindelijke kosten laag zijn. Van een brug kunt u verwachten dat deze minimaal tien jaar meegaat. 
Wanneer u in overleg met de tandarts beslist om een brug te plaatsen, neemt deze eerst een afdruk met speciaal rubber in uw mond. In een tandtechnisch laboratorium wordt hiervan vervolgens een gipsafdruk gemaakt. De medewerker van het laboratorium maakt over de twee pijlers een goed passende brug. Bij tanden die voor in de mond staan wordt de kroon meestal in porselein uitgevoerd of in edelmetaal met een porseleinen laag. De kleur van de brug wordt vooraf in overleg met u uitgekozen zodat de tand uitziet als een van uw echte tanden.

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.