Tanden > bleken

Tanden bleken is de laatste tijd erg in opkomst als cosmetische behandeling. Niet verwonderlijk natuurlijk want een mooi gebit met witte tanden vinden veel mensen belangrijk.  Door uw tanden te (laten) bleken ontstaat vanzelf een stralende lach die een positieve uitwerking heeft op uzelf maar ook op anderen.

Tanden bleken wordt gedaan door verkleurde tanden te behandelen met een bleekmiddel. Dit tast de tanden en glazuurlaag van de tanden niet aan maar zorgt er wel voor dat de tanden witter uit gaan zien. Met tanden bleken kunnen ook 'dode' tanden waarin geen zenuw meer aanwezig is worden behandeld.

Uw tanden bleken kunt u thuis zelf doen of bij een tandarts laten doen.  Een tandarts of mondygiënist kan een goed passende 'bleeklepel' maken. In de bleeklepel brengt u gel aan met een blekende werking. Deze moet u ongeveer twee weken lang gedurende enkele uren per dag dragen. De gel bevat een lage concentratie waterstofperoxide. Door de inwerking van het bleekmiddel kunnen uw tanden en tandvlees in de behandelperiode tijdelijk gevoelig zijn. 

Tanden bleken bij de tandarts duurt ongeveer één tot twee uur. De tandarts gebruikt een hogere concentratie bleekmiddel waardoor uw tanden binnen een uur wit gemaakt kunnen worden. Uw tanden bleken bij de tandarts is wel duurder dan thuisbleken. Omdat er ook hogere concentraties bleekmiddel gebruikt worden bestaat er een grotere kans op problemen met tanden en het tandvlees. Zowel verkleuringen aan de buitenkant van de tanden alsook 'dode' tanden kunnen behandeld worden bij de tandarts.

Tijdens de thuisbehandeling kan roken maar ook bepaalde etenswaren en dranken het resultaat negatief beinvloeden. Het gaat dan vooral om koffie, thee, rode wijn, koolzuurhoudende frisdranken, citrusvruchtensap en kleurstof bevattende etenswaren zoals bijv. vruchtenjam.

Bij de een houden de resultaten van bleken langer aan dan bij een ander. Over het algemeen blijven de tanden enkele jaren wit. Op den duur kunnen tanden echter weer verkleuren waardoor u weer opnieuw uw tanden moet (laten) bleken. 

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.