Schaamlipcorrectie

Een schaamlipcorrectie is een relatief kleine ingreep waardoor de binnenste schaamlippen verkleind worden of de schaamlippen gecorrigeerd worden bijvoorbeeld na zwangerschap. De reden om een schaamlipcorrectie te overwegen kan zijn dat u pijn heeft van te grote binnenste schaamlippen bij bijvoorbeeld sporten of fietsen. Ook kan het zijn dat u zich geremd voelt in uw seksuele leven. Verder komt het voor dat de schaamlippen vervormd zijn tijdens de bevalling. 

Een schaamlipcorrectie wordt meestal onder plaatselijke verdoving maar soms ook onder algehele narcose uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt het huidoverschot van de kleine schaamlippen verwijderd. Hierdoor worden de binnenste schaamlippen kleiner dan de buitenste  schaamlippen. De snede die de chirurg maakt wordt met oplosbaar hechtmateriaal gehecht. Dit zorgt ervoor dat de snede achteraf bijna niet meer te zien is. 

Achteraf kunnen er wat kneuzingen en zwellingen voorkomen. Hierdoor kan het littekentje de eerste dagen wat hard aanvoelen. In de loop van enkele maanden wordt dit echter weer zachter. Omdat de schaamlippen goed doorbloed worden komt een nabloeding ook een enkele keer voor. 

Na de operatie moet u het operatiegebied goed schoonhouden. Het is aan te raden om de eerste dagen geen strakke broeken te dragen. Als u last heeft van de wond kunnen koude compressen het ongemak verminderen. Na ongeveer een week kunt u weer aan het werk. Sporten en seksuele gemeenschap worden de eerste zes weken afgeraden.

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.