Ontharen IPL

Ontharen met IPL is een behandelmethode voor permanente ontharing. Bij ontharen met IPL (Intense Pulsed Light) wordt het zeer krachtige licht dat de IPL flitslamp uitzendt, opgenomen door het aanwezige pigment in de haren en op die manier naar de haarwortels gevoerd. Door de warmte worden de daar aanwezige kiemcellen van nieuwe haren vernietigd. Afhankelijk van het type IPL flitslamp dat ingezet wordt zijn er meer of minder behandelingen nodig om tot een goed resultaat te komen. 

Ontharen van grijze, blonde en rode haren is niet of bijna niet mogelijk met IPL. Dit komt omdat er onvoldoende pigment in deze haartypen aanwezig is. Bruin en zwart haar reageert het beste op ontharen met IPL omdat deze haarkleuren veel pigment bevatten. Een alternatief voor ontharen met IPL is laserontharing 

Elk haar op ons lichaam maakt een groeicyclus door. Slechts ca. 25% van alle haren is tegelijkertijd in de groeifase. De overige 75% van de haren verkeert dan in rustfase. Wanneer een haar in rustfase is, heeft ontharen met IPL geen nut. Bij een IPL behandeling zijn daarom altijd minstens vijf tot acht behandelingen nodig om tot een goed resultaat te komen. In totaal wordt dan ongeveer 60 tot 90% van de haren permanent verwijderd. 

Het pigment in de huid absorbeert ook een deel van het laserlicht. Alleen bij mensen met een lichte huid is IPL ontharen daarom veilig genoeg om uit te voeren. Zij lopen het minste kans op huidbeschadigingen, verbrandingen en verkleuringen. Als u een donkere of een zongebruinde huid heeft, kunt u beter afzien van ontharen met IPL omdat u een groot risico loopt op huidbeschadigingen. 

Om ook bij mensen met een lichte huid de kans op beschadigingen te minimaliseren, mag u zes weken vóór en na de behandeling de behandelde plek niet blootstellen aan zonlicht. De beste periode voor IPL ontharen is dan ook in de winter als de huid niet gebruind is door de zon. Ontharen met IPL kan vooral in het gezicht en de halsstreek pijnlijk aanvoelen. Als blijkt dat u de behandeling niet kunt verdragen, vraag dan naar huidverdovende EMLA crème. 

Na de IPL behandeling kan de huid enkele uren schrijnend aanvoelen en rood en gezwollen zijn. De roodheid en de zwellingen verdwijnen in de loop van enkele dagen.

Klinieken die Ontharen IPL behandeling aanbieden:

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.