Laserontharing 

Bij laserontharing wordt het zeer krachtige licht dat de laser uitzendt, opgenomen door het aanwezige pigment in de haren en op die manier naar de haarwortels gevoerd. Door de warmte worden de daar aanwezige kiemcellen voor nieuwe haren vernietigd. Laserontharing is een behandelmethode voor permanente ontharing. Afhankelijk van het type laser dat ingezet wordt bij laserontharing zijn er meer of minder behandelingen nodig om tot een goed resultaat te komen. 

Grijze, blonde en rode haren kunnen moeilijk behandeld worden met laserontharing. Dit komt omdat er onvoldoende pigment in deze haartypen aanwezig is. Bruin en zwart haar reageert het beste op laserontharing omdat deze haarkleuren veel pigment bevatten. Een alternatief voor laserontharing is ontharen met IPL

Elk haar op ons lichaam maakt een groeicyclus door. Slechts ca. 25% van alle haren is echter tegelijkertijd in de groeifase. De overige 75% van de haren verkeerdt dan in rustfase. Wanneer een haar in rustfase is heeft laserontharing geen nut. Bij laserontharing zijn daarom altijd minstens vijf tot acht behandelingen nodig om tot een goed resultaat te komen. Er worden dan ongeveer 60 tot 90% van de haren permanent verwijderd. 

Het pigment in de huid absorbeert ook een deel van het laserlicht. Alleen bij mensen met een lichte huid is laserontharing daarom veilig genoeg om uit te voeren. Zij lopen het minste kans op huidbeschadigingen, verbrandingen en verkleuringen. Als u een donkere of een zongebruinde huid heeft, kunt u beter afzien van een laserontharing behandeling omdat u dan een groot risico loopt op huidbeschadigingen.

Om ook bij mensen met een lichte huid de kans op deze effecten zo klein mogelijk te maken mag u zes weken vóór en na de behandeling de behandelde plek niet blootstellen aan zon. De beste periode voor laserontharing is dan ook in de winter als de huid niet gebruind is door de zon. Laserontharing kan vooral in het gezicht en de halsstreek pijnlijk aanvoelen. Als blijkt dat u de behandeling niet kunt verdragen, vraag dan naar huidverdovende EMLA crème. 

Na de laserontharing behandeling kan de huid enkele uren schrijnend aanvoelen en rood en gezwollen zijn. De roodheid en de zwellingen verdwijnen in de loop van enkele dagen.

Klinieken die Laserontharing behandeling aanbieden:

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.