Haartransplantatie FUT

De term haartransplantatie FUT staat voor Follicular Unit Transplantation. De haartransplantatie Fut techniek wordt gebruikt om units van haren te transplanteren van de ene plek van het hoofd naar een andere plek. Dit is meestal de voorkant en bovenkant van het hoofd. 

Het donorgebied waar de haren vandaan gehaald worden, is altijd aan de achter- en zijkant van het hoofd. De haren die daar groeien worden niet beïnvloed door bepaalde hormonen en vallen daarom zelfs bij ernstig haarverlies niet uit. Bij verplaatsing via de FUT haartransplantatie techniek behouden deze haren hun genetische eigenschappen. Het gevolg is dat er weer haargroei kan plaatsvinden op plekken die eerst kaal waren. 

Na lokale verdoving wordt bij haartransplantatie via de Fut techniek in het donorgebied een strip huid met haren weggehaald. Deze strip wordt daarna door meerdere specifiek opgeleide assistenten van de arts en met behulp van microscopen opgedeeld in aparte units van één tot drie haren. 

De arts maakt hierna met een laser, naald of mesje kleine openingen in het kalende gebied en brengt de haarunits in op die plekken. De nieuwe haren groeien in ongeveer een week vast. Na ongeveer twee weken vallen de getransplanteerde haren uit, maar na drie tot vijf maanden herstelt de haargroei zich en groeien weer nieuwe haren op de plek die eerst kaal was. Dit haar kan hierna gewoon bewerkt worden door te knippen, permanenten, kleuren etc. 

Het voordeel van de FUT haartransplantatie techniek is dat er in een enkele behandeling 500 tot 2000 units verplaatst kunnen worden. Door dit grote aantal is er vaak geen volgende behandeling nodig. Verder is FUT haartransplantatie minder arbeidsintensief dan haartransplantatie FUE en daarom goedkoper. 

Nadeel van de FUT haartransplantatie is dat er een strip huid weggenomen moet worden waarna de randen van de wond aan elkaar worden gehecht. Na genezing van de wond blijft een klein, maar wel zichtbaar, litteken ter dikte van een potloodstreep over.

Klinieken die Haartransplantatie FUT behandeling aanbieden:

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.