Elektrisch ontharen

Elektrisch ontharen is een geschikte en al tientallen jaren bestaande methode om overbeharing bij zowel vrouwen als mannen aan te pakken. De behandeling is duurzaam, maar van alle ontharingsmethoden wel de pijnlijkste. Toch laten veel vrouwen en mannen deze behandeling uitvoeren. De emotionele problemen die overbeharing voor hen meebrengt, wegen ruimschoots op tegen het aantal behandelingen en het daarbij gepaard gaande ongemak. 

Elektrisch ontharen kan op drie verschillende manieren worden uitgevoerd:

  • De eerste en oudste methode is elektrolyse. Door toepassing van gelijkstroom vormt zich natronloog in het haarzakje. Dit vernietigt de groeicellen.
  • De tweede manier van elektrisch ontharen is thermolyse of diathermie genoemd. Hoogfrequente wisselstroom doet warmte ontstaan die de groeicellen vernietigt.
  • De derde en modernste is de Blend methode. Dit is een combinatie van elektrolyse en thermolyse. Voordeel hiervan is dat de warmte de vorming van natronloog doet versnellen. De Blend methode is daarom minder pijnlijk, minder tijdrovend en effectief. Een behandeling van één haar duurt ongeveer 10 tot 15 seconden.

Bij alle methoden wordt een heel dun naaldje langs de haarschacht in het haarzakje gestoken. Daarna wordt behandeld middels een van de drie bovenstaande technieken. De ervaring van de behandelaar is van groot belang, omdat de naaldjes op de juiste plaats gestoken moeten worden. De behandelaar moet ook voor iedere persoon afzonderlijk bepalen hoe hoog de stroomsterkte wordt ingesteld. Niet ieder mens kan evenveel pijn verdragen en daar moet de behandeling op worden aangepast. Bij gevoelige mensen kan de huid ongeveer een uur voor de behandeling behandeld worden met EMLA crème. Dit is een verdovende crème die alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. 


Om effectief te zijn is vaak een lang behandeltraject nodig dat op kan lopen tot twee jaar. Er moet dan om de zes tot acht weken behandeld worden. Alleen haren die in de zogenaamde anagene (groei) fase zijn kunnen behandeld worden. Helaas zijn niet alle lichaamsharen tegelijk in deze fase. Haren die in de katagene (overgangsfase) of telogene (rust) fase zijn, kunnen niet behandeld worden. Ondanks lange en regelmatige behandeltrajecten kan het toch voorkomen dat een behandeling niet aanslaat. Dit kan bijvoorbeeld komen door hormonale problemen. 

Belangrijkste neveneffecten van elektrisch ontharen zijn roodheid van de huid, zwelling en pigmentvlekken.

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.