Botox

Botox is een afkorting van de naam botuline toxine. Botox is een giftig middel maar in de plastische chirurgie worden zeer kleine hoeveelheden gebruikt die volstrekt veilig zijn. Botox is een succesvol middel dat vaak wordt toegepast om fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes te laten verdwijnen of sterk te verminderen. Botox is onder de merknamen Botox, Dysport en Myobloc bekend 

Botox is effectief door zijn werking op spieren. Door inspuiting met botox stagneert de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren, waardoor de spieren tijdelijk 'lam' worden gelegd en spiertrekkingen achterwege blijven. 

Nadat de arts botox heeft ingespoten begint het middel binnen een dag of twee te werken. De spanning van de spier(en) waarin botox gespoten is neemt af en daardoor verdwijnen de rimpels. Het middel wordt veel gebruikt bij zowel vrouwen als mannen. Vaak laten vrouwen zich al preventief behandelen zodat zich geen rimpels kunnen vormen in het gezicht. Na drie tot zes maanden is het middel uitgewerkt. Wanneer botox vaker wordt gebruikt houdt de werking langer aan tot maximaal zes tot negen maanden. 

Botox kan ook gebruikt worden tegen overmatige transpiratie. Inspuiting van botox blokkeert de signalen die door de zenuwen afgegeven worden aan de zweetklier waardoor de zweet productie afneemt of stopt voor enkele maanden. 

De bijwerkingen van een botox behandeling zijn klein. De huid kan na de behandeling gedurende twee uur een beetje gezwollen en rood zijn. Soms komt het voor dat door de inspuiting een kleine bloeding ontstaat. Deze trekt echter weer snel weg. Verder kan in een enkel geval een hangend ooglid voorkomen, als de botox in de verkeerde spier wordt ingespoten om een horizontale rimpel boven de wenkbrauw te behandelen. Ongeveer één tot twee procent van alle behandelden heeft antistoffen tegen botox. Bij hen heeft behandeling geen of onvoldoende effect.

Klinieken die Botox behandeling aanbieden:

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.