Borstvergroting

Wellicht overweegt u een borstvergroting omdat u vindt dat uw borsten te klein zijn. Of misschien zijn ze na een zwangerschap of gewichtsverlies minder stevig of kleiner. Wanneer een borstvergroting kundig is uitgevoerd en uw verwachtingen vóór de operatie aansluiten bij het uiteindelijke resultaat zult u jarenlang veel plezier hebben van de nieuwe vorm van uw borsten. 

In een consult met een plastisch chirurg bespreekt u samen de mogelijkheden. Vaak kunt u ook borstvergroting foto's bekijken zodat u vooraf al een goede indruk van de mogelijke resultaten krijgt. Bij borsten met voldoende klier- en vetweefsel kiest de chirurg vaak voor plaatsing van een prothese op de borstspier. In andere gevallen komt het borstimplantaat onder de spier. Om de prothese in te brengen wordt vaak een sneetje gemaakt in de plooi onder de borst, maar door gebruik van moderne technieken kan het implantaat ook ingebracht worden via een klein sneetje in de tepelhof. Het sneetje kan na de operatie nog enkele maanden rood uitzien maar zal in een jaar tijd vervagen tot een nauwelijks zichtbaar dun wit lijntje. Na de operatie kunt u nog gewoon borstvoeding geven als de melkklieren door de operatie niet zijn beschadigd. De kans op beschadiging is echter heel klein. 

De keuze van het implantaat is belangrijk omdat u hiermee de nieuwe vorm van de borst bepaalt. In overleg met de chirurg kiest u voor een ronde vorm of een druppelvorm en voor een hoog of laag profiel. Op borstvergroting foto's die de chirurg u kan tonen kunt u goed het verschil zien. De buitenkant van de prothese is ook belangrijk. Bij een prothese met een ruw oppervlak loopt u minder kans op een kapselcontractuur dan bij een prothese met een glad oppervlak. Een contractuur ontstaat wanneer het natuurlijke kapsel rond de prothese teveel gaat samentrekken. De gevolgen zijn pijn of veranderingen in de vorm van de prothese. 

Een borstvergroting wordt altijd onder algehele verdoving uitgevoerd. Het resultaat is direct na de operatie zichtbaar, maar het duurt ongeveer drie maanden voor de uiteindelijke vorm van de borsten duidelijk is. Om goed te herstellen moet u in de eerste paar weken na de operatie genoeg rusten en zware inspanningen vermijden. 

Specifieke risico's van een borstvergroting bestaan uit verminderde gevoeligheid van de tepel in de eerste maanden na de operatie, problemen met het implantaat zoals verschuivingen, plooien of lekken, kapselbeschadigingen, asymmetrie waardoor er een klein verschil in afmeting of vorm kan overblijven tussen beide borsten, nabloedingen, infecties (1-2% kans), gestoorde wondgenezing en kapselcontractuur.

Klinieken zoeken:

Toon klinieken

Kijk op de Independer website voor een overzicht van de plastische chirurgie vergoeding door de zorgverzekering in 2021.