Array: Liposuctie

Array: Liposuctie

Liposuctie is de term voor een inmiddels verouderde vet-afzuig behandeling. Liposuctie is jarenlang zeer populair geweest omdat dit een van de eerste plastisch chirurgische methoden was waarbij onderhuids vet weggezogen werd met als doel om de vorm van het lichaam te verbeteren en te streven naar een esthetisch mooi resultaat.

Liposuctie houdt in dat met behulp van relatief dikke zuigbuizen onder algehele verdoving vet wordt weggezogen op vooraf bepaalde plekken van uw lichaam. Bij aanvang van de liposuctie behandeling maakt de chirurg enkele sneetjes in de huid. Het afzuigen gebeurt door met zuigbuizen criss-cross bewegingen te maken onder de huid.

Als de operatie voorbij is zult u de eerste paar dagen last hebben van een beurs gevoel. Dit komt door de bloeduitstortingen onder de huid en stijfheid. Na ongeveer een tot twee weken kunt u weer aan het werk. Na vier weken is de ergste zwelling verdwenen waardoor het resultaat al beter zichtbaar wordt. Echter pas na drie tot zes maanden kan het eindresultaat beoordeeld worden. Hoe u het resultaat uiteindelijk vindt hangt grotendeels af van de verwachtingen die u vooraf van de liposuctie behandeling had.

Specifieke risicoís van een liposuctie behandeling zijn infectie, gevoelloosheid van delen van de huid, trombose, onregelmatig huidoppervlak als u voor de behandeling al een slappe huid had, verkleuring van de huid na bloeduitstortingen en vochtophopingen, onderhuidse littekens. Om de kans op een complicatie te verkleinen kunt u de behandeling het beste laten uitvoeren door een arts die gespecialiseerd is in liposuctie.

De laatste jaren zijn verbeteringen op de liposuctie methode gekomen zoals liposculptuurlipolyse en ultrashape. Met deze methoden wordt minder onderhuidse schade toegebracht aan weefsels zoals zenuwen en bloedvaten. Verder kunnen deze behandelingen onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Tegenwoordig bieden de meeste behandelcentra in Nederland en BelgiŽ liposuctie niet meer aan, maar wel liposculptuur.


Kijk op de Independer website voor een overzicht van vergoedingen voor plastische chirurgie door ziektekostenverzekeraars in 2017